TRULLĂ€S
TRULLĂ€S I CUNILLERA, JOAQUIM

(Granollers, 1917 – 1986)

Alcalde de GRANOLLERS:
02-01-1963  -  30-05-1963

Foto: HMG.

Industrial. Va dirigir l’empresa familiar, una important foneria fundada a Granollers el 1880, en la qual durant molts anys (fins que va fer fallida en la dècada de 1970) es construí i reparà maquinària tèxtil. El seu pare, l'industrial Esteve Trullàs i Pons, que era militant de la Lliga, va ser assassinat durant la Guerra Civil, així com també el seu oncle Antoni Cunillera*, que havia estat alcalde de Granollers l'any 1927. Cursà estudis en un col·legi religiós de la Bonanova, a Barcelona, i després a l’escola Industrial de Terrassa, on estudià la carrera d’enginyer industrial. Va ser membre de la Federació de Joves Cristians i durant la guerra fou mobilitzat per les indústries de guerra i finalment detingut. A l’acabament de la guerra es va fer militant de FET y de las JONS. El 1948 fou nomenat caporal del sometent de la comarca del Vallès Oriental, el 1949 delegat d’informació i investigació de FET y de las JONS de Granollers i l’any següent de la comarca, càrrec que exercí fins al 1962. També va ser vocal del Sindicat del Metall i va formar part del Consejo Local del Movimiento durant el mandat de Font i Llopart*. Quan va ser nomenat alcalde, el 2 de gener de 1963, dirigia l’empresa familiar i era professor de l’Escola Municipal de Treball. Va exercir el càrrec només fins al 26 de juliol del mateix any, data en què va ser substituït per Francesc Llobet i Arnan*, després de diversos conflictes polítics a dins i fora de l’Ajuntament (especialment rellevants quant a les discussions a l’entorn dels comptes del Patronat de la Fira, l’absència dels regidors als plens de l’Ajuntament, i la intervenció de la Guàrdia Civil en contra d’alguns falangistes favorables a Font i Llopart) i perquè, en termes generals, era considerat un dels principals responsables del cessament de Font i Llopart. El juny de 1975 protagonitzà un conflicte amb la parròquia de Sant Esteve, perquè durant la missa es llegí un escrit que parlava d’injustícia social i d’establiment al més aviat possible de la democràcia, un text que Trullàs considerà crític contra el règim. La denúncia de Trullàs, que signava com a “cabo del somatén armado del Partido Judicial de Granollers”, va ser lliurada al governador civil Rodolfo Martín Villa. (JGA)

BIBLIOGRAFIA:

Garriga i Andreu, Joan: Franquisme i poder polĂ­tic a Granollers, 1939-1975, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2004.
Garriga i Andreu, Joan: “El franquisme a Granollers: els òrgans de poder polític.” Ponències. Anuari del Centre d’Estudis de Granollers 2000, Granollers, 2001, pàg. 71-102.
Marín i Corbera, Martí: Els ajuntaments franquistes a Catalunya, Política i administració municipal, 1938-1979, Lleida, Pàgès Editors, 2000, pàg. 503.

 
Per nom o cognom
Per municipi
Per any ex: 1901
Per sigles d'autor
Institucions
Professions
Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental