BRUNAT
BRUNAT I ESCONA, JOAN

(Montmel√≥, 1891 ‚Äď Barcelona, 1939)

Alcalde de PARETS DEL VALL√ąS:
16-08-1936  -  21-10-1936

Foto: arxiu familiar.

Pag√®s. Fill d'una fam√≠lia de masovers de Montmel√≥ que es trasllad√† a viure a Parets del Vall√®s; es cas√† amb Rosa Castells i Pascual i tingu√© quatre fills, dos nois i dues noies. Va ser un membre destacat de la Uni√≥ de Rabassaires i president del Sindicat Agr√≠cola de Parets del Vall√®s (1935). Freq√ľentava el Caf√® de Baix, de la cooperativa obrera La Progressiva, i el local de can Rajoler. L'any 1935 va ser desnonat de la masoveria de tres quarteres que havia conreat durant vuit anys, propietat de Josep Marcer i Carbonell. A les eleccions municipals de 1934 va ser elegit regidor per ERC, i form√† part del Comit√® d'Esquerra Revolucionari que es va fer c√†rrec de l'Ajuntament arran dels fets del 6 d'octubre de 1934. Despr√©s del 6 d'octubre va ser detingut i empresonat a Granollers fins al mes de desembre de 1934. En concedir-se amnistia general, va ser nomenat regidor, i ho va ser del 3 de mar√ß al 16 d'agost de 1936. Proclamat alcalde per unanimitat del consistori i regidor de Governaci√≥ i Foment, ho va ser des del 16 d'agost fins al 21 d'octubre de 1936 (en compliment del decret del conseller de Governaci√≥ del 22 de juliol de 1936). Per acord del consistori en ple, va procedir a la destituci√≥ del secretari de l'Ajuntament, Telesfor Piqueras i Alegre, perqu√® no mereixia la confian√ßa de la corporaci√≥, i es va nomenar Joan Vila i Valls. S'orden√†, tamb√©, la recaptaci√≥ d'un impost especial, per tal de fer front a les despeses ocasionades per la guerra, per import de 42.500 pessetes, les quals es varen dipositar a la Caixa de Pensions de Granollers. En el nou Ajuntament que es constitu√≠ l'octubre de 1936, va ser proposat per ocupar el c√†rrec de regidor per Acci√≥ Catalana Republicana, per√≤ finalment ho fou per la Uni√≥ de Rabassaires, encara que no va prendre possessi√≥ del c√†rrec. En acabar la Guerra Civil fou detingut i portat al jutjat militar de Granollers i d'all√† a la pres√≥ Model de Barcelona el dia 5 de maig de 1939; ingress√† a la pres√≥ cel¬∑lular de Barcelona en qualitat de detingut a disposici√≥ del consell de guerra sumar√≠ssim que dict√† pena de mort, i fou executat el 31 de maig de 1939 al Camp de la B√≥ta. L'any 2007, en el darrer acte de commemoraci√≥ del 75 aniversari de la proclamaci√≥ de la Segona Rep√ļblica, va rebre l'homenatge del seu poble amb el descobriment d'una placa escult√≤rica al vest√≠bul de l'Ajuntament amb els noms dels tres alcaldes i cinc regidors que van morir v√≠ctimes de les autoritats franquistes o a l'exili. (AMA)

BIBLIOGRAFIA:

Massaguer Arimon, M. √Ängels (2007): Segona Rep√ļblica, Guerra Civil i primer franquisme a Parets del Vall√®s. Estudis Locals, n√ļm. 7, Ajuntament de Parets del Vall√®s.
Planas Maresma, Jordi (1991): Propietaris organitzats. Estudi de la Cambra Agrícola del Vallès (1901-1935). Col·lecció Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, 4. Granollers: Ajuntament de Granollers, pàg. 208.
Prims, Roger (2014): "Tres alcaldes republicans de Parets, afusellats", Vallesos, n√ļm. 7, p√†g. 76-78.

 
Per nom o cognom
Per municipi
Per any ex: 1901
Per sigles d'autor
Institucions
Professions
Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental