BALLADA
BALLADA I VIGUÉ, SALVADOR

(Sant Celoni, 1853 – 1920)

Alcalde de SANT CELONI:
25-09-1905  -  13-01-1906

Foto: arxiu familiar.

Forner i taper. Els Ballada eren forners i rebien el sobrenom de Paleros segurament per la pala d'enfornar. El seu pare, Domènec Ballada i Oliveras, forner nascut a Amer, establí una fleca a Sant Celoni i tocava el cornetí en la primera orquestra documentada de la vila (1846). Salvador també tenia coneixements musicals i tocava el violí. Va ser el fundador, director i violí de l'orquestra Els Paleros, que tocava al Centre Popular, amb els seus fills Lluís, Joan i Josep. Fou alcalde interí de Sant Celoni entre juliol i agost de 1905, quan es processà Josep Alguersuari*, i batlle entre setembre de 1905 i gener de 1906. Entrà a l'Ajuntament com a regidor el 1895 fins al final de l'any 1903, per passar a ser primer tinent d'alcalde i alcalde interí. Va haver de deixar aquest càrrec en ser encausat per delicte electoral, però el governador civil revocà el processament i fou reposat com a tinent d'alcalde. Després de ser alcalde durant quatre mesos, fou regidor fins al 1909, síndic suplent durant la presidència de Josep Coll i Verdura*, i novament primer tinent d'alcalde amb Rafael Berenguer*. Acabà la seva activitat a l'Ajuntament el gener de 1918. El 1914 va promoure un vot de censura contra l'alcalde Josep Coll i Verdura*, que s'aprovà. D'ideologia contrària al regionalisme de la Lliga, era membre del Centre Popular (nomenat vocal de la junta el febrer de 1917). El 1917 es va dissoldre l'orquestra Els Paleros, i alguns dels seus membres, entre els quals hi havia els Ballada, van formar l'orquestra Art Musical a la societat antagònica, la de cal Xarric. D'aquesta manera els Ballada, tot i que Salvador ja no hi feia de músic, van deixar el Centre Popular i es van fer socis del Círcol Autonomista la Constància (cal Xarric), d'ideologia propera a la Lliga. (JAL)

BIBLIOGRAFIA:

AADD (1990): La Lira de Sant Celoni. 50 anys d'una orquestra-cobla. AgrupaciĂł Sardanista Baix Montseny, Sant Celoni,Ajuntament de Sant Celoni, pĂ g. 19-20, 22.
SIBINA MASVIDAL, Joan (1987): Ajuntaments de Sant Celoni, Olzinelles i Montnegre: recull d'acords i dades significatives, 1725-1938. (Inèdit, exemplar consultable a la Rectoria Vella de Sant Celoni)

 
Per nom o cognom
Per municipi
Per any ex: 1901
Per sigles d'autor
Institucions
Professions
Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental