COLL I CASAMIQUELA, JOSEP
(Sant Celoni, 1894 – València, 1937)
Alcalde de SANT CELONI:
21-04-1931 -  23-05-1931
24-06-1931 -  08-06-1933
Industrial fariner. La fàbrica de farines del seu pare, Josep Coll i Verdura*, passà a ser propietat seva l'any 1925. Era membre de la Lliga Regionalista i durant la Segona República va pactar amb el Partit Republicà Radical de Lerroux. Soci de l'Ateneu, l'any 1930 hi pronuncià una conferència, dins del cicle organitzat per Amics de la Cultura, amb el títol Consideracions sobre el catalanisme, en què defensava les idees exposades per Prat de la Riba a La nacionalitat catalana i criticà durament els alcaldes de Sant Celoni durant la dictadura de Primo de Rivera. Entre 1931 i 1933 fou alcalde de Sant Celoni, un dels pocs pobles de les comarques de Barcelona on la Lliga guanyà les eleccions del 12 d'abril de 1931. Les eleccions es van impugnar i Martí Domènech i Cama* va ser proclamat alcalde; però el 21 d'abril, per ordre del governador civil, el caporal de la Guàrdia Civil convocà els regidors electes, entre els quals fou escollit alcalde Josep Coll. Novament, entre maig i juny de 1931, es va interrompre el seu mandat perquè el governador civil nomenà una comissió gestora presidida per Jacint Botey*, fins que tornà l'alcaldia a Josep Coll. L'any 1931 edità L'Ajuntament al poble de Sant Celoni. Relació de pagaments extraordinaris a càrrec de la caixa municipal. Any 1924, perquè segons diu ell mateix “...el poble té dret a saber de quina manera administraven aquells governants, que amb la casaca de la Dictadura, convertien aquest municipi en centre de favoritisme i alguna altra cosa més que el poble ja comentarà”. El seu mandat es caracteritzà pels plets municipals. La destitució del secretari i diversos funcionaris municipals causà un seguit de plets i demandes que, a més de provocar despeses importants, van ser causes perdudes per l'Ajuntament. El 1931 es creà l'Escola d'Arts i Oficis, on el pintor Francesc Guinart exercia de professor. El 1933 els forts aiguats van destruir el pont de Vilardell sobre la Tordera, i es procedí a reconstruir-lo amb el suport dels propietaris i de la Generalitat. El mateix any va tancar la fàbrica tèxtil de can Gramunt i es demanà a la Generalitat de practicar una inspecció detallada de les obres, emprèstits i acords realitzats durant la dictadura. El juny de 1933 la Generalitat destituí l'Ajuntament per irregularitats administratives i polítiques comeses durant el mandat, i nomenà una comissió gestora. Durant la Guerra Civil, Josep Coll marxà de Sant Celoni i es refugià a València, on es donà per desaparegut, víctima de la confrontació, el febrer de 1937. El seu fill, Josep M. Coll i Majó*, també va ser alcalde de Sant Celoni. (JAL)
BIBLIOGRAFIA:
ABRIL, Josep M. (1998): Teixidores i tapers. Industrialització a Sant Celoni 1860-1936. Sant Celoni, Ajuntament de Sant Celoni, pàg. 41.
ABRIL, Josep M. i PORTALS, Joan (2005): Sant Celoni 1925-1935. De la Dictadura a la República. Centre d'Estudis i Documentació del Baix Montseny, Sant Celoni.
SIBINA MASVIDAL, Joan (1987): Ajuntaments de Sant Celoni, Olzinelles i Montnegre: recull d'acords i dades significatives, 1725-1938. (Inèdit, exemplar consultable a la Rectoria Vella de Sant Celoni)