PARTEGÀS
PARTEGÀS I FORCADA, JOSEP

(l’Ametlla del Vallès, 1878 - 1943)

Alcalde de L'AMETLLA DEL VALLÈS:
07-11-1939  -  25-01-1943

Foto: J. Badia (1992, p. 145).

Pagès, vivia en una masia pròpia al centre del poble de l'Ametlla del Vallès. Tot i que de jove fou membre de la Germandat de Sant Sebatià i col·laborador en l’organització de les festes majors i balls de gitanes de l’Ametlla, fou un home amb poc protagonisme social fins que l’any 1939 va ser designat per formar part de la Comissió Gestora nomenada pel comandament militar de les forces franquistes que ocuparen l’Ametlla, després de Francesc Muntañola* i Manuel Sitjas*. Segons Josep Badia, el seu nomenament “fou considerat necessari per les forces vives com a contrapès dels nomenaments anteriors. Un home fill del poble, de poc pes social i polític era, si més no, la representació popular en el si d’una gestora municipal formada, de fet, per dues persones forasteres”. Tot i que semblava destinat a tenir-hi una funció merament figurativa i mancada d’atribucions, la dimissió del primer, el mes d’abril, i posteriorment, el mes de novembre, la destitució i empresonament del segon dels membres de la gestora, el situaren a ell com a president i li assignaren un únic regidor, Antoni Argemí. Va ocupar el càrrec fins al mes de gener de 1943, en què el Govern Civil ordenà el canvi de comissió gestora. La destitució sobtada i sense cap reconeixement ni consideració fou, per a ell, una ferida fonda i un gran trasbals anímic, i va morir el mes de setembre d’aquell mateix any. La major part de les millores locals que es van fer realitat durant la seva gestió administrativa eren obres o projectes provinents d’ajuntaments anteriors que havien quedat interrompudes per la situació conflictiva dels anys trenta. Entre aquestes obres, cal destacar la urbanització de la part alta del Passeig, la via pública més important de la vila, que quedà finalment acabada: una de les millores urbanes que ja havia previst l’alcalde Sebastià Bassa*. (CBM)

BIBLIOGRAFIA:

Josep Badia i Moret (1991): Una crònica del nostre temps. L’Ametlla del Vallès, 1936-1975. Notes històriques, Ajuntament de l’Ametlla del Vallès.
Josep Badia i Moret (1992): Galeria de personatges. Cròniques del nostre temps (1900-1990), Ajuntament de l’Ametlla del Vallès, pàg. 141-145.

 
Per nom o cognom
Per municipi
Per any ex: 1901
Per sigles d'autor
Institucions
Professions
Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental