SERRA I PUIGORIOL, JOSEP

(Granollers, 1902 - ?)

Alcalde de GRANOLLERS:
01-02-1939  -  27-03-1941

Comerciant. Fill de Lluís Serra i Guàrdia, gran exportador de cereals, farines i adobs, i un dels principals contribuents de Granollers, va continuar el negoci familiar. Cap local de FET y de las JONS i alcalde de la Comissió Gestora de l’Ajuntament de Granollers entre l’1 de febrer de 1939 i el 5 de novembre de 1941. Probablement per motius de salut, va ser cessat el 27 de març i substituït en el càrrec d’ençà del 3 d’abril pel tinent d’alcalde Ramon Sobrevia*, que actuà com a alcalde accidental de la Gestora fins al 31 d’octubre del mateix any. Com a primer alcalde després de la Guerra Civil, Serra va haver d’impulsar d’immediat els inventaris de béns mobles i de recuperació agrícola per intentar posar en ordre diverses ocupacions o pèrdues de titularitat ocorregudes durant el conflicte bèl·lic de 1936-1939, així com noves titularitats com a conseqüència del mateix conflicte, vetllar per les activitats de la comissió depuradora de funcionaris i empleats municipals, creada també immediatament, i pels avals de nombrosos granollerins que es trobaven en camps de presoners d’arreu de la Península. A la darreria de 1939, i durant l’època del seu mandat, hagué de tutelar la vigilància d’entre 400 i 450 presos que hi havia en diverses dependències de la ciutat com a resultat de la repressió conseqüent a la guerra. Durant els primers mesos hagué d’intervenir fent rectificar una nota de premsa apareguda a La Vanguardia Española amb unes notícies falses sobre un parell de granollerins als quals s’imputava l’incendi de la fàbrica Roca Umbert i l’autoria de diversos assassinats. Durant la seva època d’alcalde la ciutat acusà greus problemes de subsistència i es creà una junta de beneficència de la qual fou president. Durant la seva gestió es va iniciar l’afer d’ocupació i intent de canvi de propietari de la Unió Liberal, una de les entitats més emblemàtiques de Granollers, que FET y de las JONS va maldar per arrabassar immediatament als propietaris, accionistes de la ciutat que havien comprat el terreny i construït l’edifici. Durant el seu mandat com a alcalde va aparèixer el setmanari falangista Estilo. (JGA)

BIBLIOGRAFIA:

Garriga i Andreu, Joan: Franquisme i poder polĂ­tic a Granollers, 1939-1975, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2004.
Garriga i Andreu, Joan: “El franquisme a Granollers: els òrgans de poder polític.” Ponències. Anuari del Centre d’Estudis de Granollers 2000, Granollers, 2001, pàg. 71-102.

 
Per nom o cognom
Per municipi
Per any ex: 1901
Per sigles d'autor
Institucions
Professions
Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental