PAG√ąS
PAG√ąS I XART√ď, AMADEU

(Barcelona, 1907 ‚Äď 1941)

Alcalde de PARETS DEL VALL√ąS:
21-10-1936  -  30-10-1937

Foto: arxiu familiar.

Obrer industrial. Nascut a Barcelona, de petit es trasllad√† a viure a Parets, on la seva mare es cas√† amb Salvador Costa, amb qui tindria quatre fills. Fou membre de la CNT i simpatitzant d'ERC (partit pel qual va fer d'interventor a les eleccions a diputats a Corts del febrer de 1936). Va formar part de la comissi√≥ encarregada de negociar amb l'empresa Franco-Espa√Īola SA, de Josep Maria Abel, de Parets del Vall√®s, millores laborals i salarials arran de la vaga que els treballadors van fer del 22 al 27 de maig de 1931. Freq√ľentava el caf√® de la Cooperativa la Progressiva de Parets del Vall√®s i formava part de la coral La Uni√≥ Paretense d‚Äôaquesta entitat. Form√† part del Comit√® de Mil√≠cies Antifeixistes en nom de la CNT des de la seva constituci√≥, el 23 de juliol de 1936. Fou nomenat alcalde el 21 d'octubre de 1936 i ocup√† el c√†rrec fins al 30 d'octubre de 1937, en qu√® va ser mobilitzat al front, cosa que hauria pogut evitar pel c√†rrec que ocupava i que va refusar. Va formar part, com a vocal, de la comissi√≥ per a l'administraci√≥ de la propietat urbana de Parets, creada el 22 d'abril de 1937. Durant el seu mandat, aconsegu√≠ evitar algunes detencions de persones de dretes i va minimitzar algunes de les sancions que els van ser imposades. El 31 de desembre de 1938 va ser detingut i fet presoner a la Bisbal de Falset i traslladat primer al camp de concentraci√≥ de Corb√°n i posteriorment a la pres√≥ La Tabacalera de Santander. D'all√† va ser portat a Granollers, on va ser classificat. Mentre era a la pres√≥ Model de Barcelona, la seva esposa va contraure el tifus i va morir. Els seus fills, de curta edat, van quedar sota la cust√≤dia de l'√†via. Previ consell de guerra celebrat al Palau de Just√≠cia de Barcelona, el 16 d'abril de 1941, va ser condemnat a mort. En un primer moment, aquesta pena li va ser commutada per la de trenta anys de reclusi√≥ major; per√≤ m√©s tard li fou ratificada. Va ser executat al camp de la B√≥ta del Poble Nou el 29 de maig de 1941. No va ser l'√ļnic fet luctu√≥s que va patir la seva fam√≠lia a conseq√ľ√®ncia de la guerra: un seu germ√† tamb√© va ser detingut al front de guerra i traslladat a un batall√≥ de treball for√ßat al nord d'√Äfrica, on va morir. Un altre va tornar mutilat del front, i la seva germana va ser condemnada a vint-i-set mesos de pres√≥. L'any 2007, en el darrer acte de commemoraci√≥ del 75 aniversari de la proclamaci√≥ de la Segona Rep√ļblica, va rebre l'homenatge del seu poble amb el descobriment d'una placa escult√≤rica al vest√≠bul de l'Ajuntament amb els noms dels tres alcaldes i cinc regidors que van morir v√≠ctimes de les autoritats franquistes o a l'exili. (AMA)

BIBLIOGRAFIA:

Ballester, David (2004): "Temps de revenja. Procés i execució de l'alcalde de Parets del Vallès Amadeu Pagès Xarto", a: Josep Fontana. Història i projecte social, Barcelona, Ed. Crítica, vol. II, pp. 1745-1755.
Lucero Pagès, Albert (2008): “Amadeu Pagès i Xartó, alcalde republicà de Parets i víctima de la repressió franquista (1936-1941), Notes, 23, p. 71-86.
Massaguer Arimon, M. √Ängels (2007): Segona Rep√ļblica, Guerra Civil i primer franquisme a Parets del Vall√®s. Estudis Locals, n√ļm. 7, Ajuntament de Parets del Vall√®s.
Prims, Roger (2014): "Tres alcaldes republicans de Parets, afusellats", Vallesos, n√ļm. 7, p√†g. 76-78.

 
Per nom o cognom
Per municipi
Per any ex: 1901
Per sigles d'autor
Institucions
Professions
Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental